Лютий 27, 2015

Хімічний аналіз допоможе перевірити якість їжі та ліків!

Давно відомий такий вислів: «Ми є тим, що ми їмо». Але насправді ніхто не відповість на запитання, що саме за їжа потрапляє до нашого організму.

Їжа на прилавках українських магазинів занадто нашпигована хімією, результати досліджень

На наших ринках і в магазинах ми можемо зустріти овочі і фрукти неприродно великих розмірів, продукти з надзвичайно великим терміном зберігання. Усе це опосередковано свідчить про те, що ці продукти містять нітрати, нітрити, шкідливі добрива (це стосується сільськогосподарської продукції) і величезну купу консервантів, харчових добавок, наповнювачів (у випадку з консервами, виробами з м’яса і молока, солодощами та ін.).

Як показують лабораторні дослідження та хімічні аналізи, дуже часто продукти харчування, що потрапляють до кошика українського споживача, є занадто «нафаршированими» хімією. У розвинених країнах їх заборонили б продавати.

Останнім часом усе більше уваги приділяється проблемі використання генетично-модифікованих організмів (ГМО). Вважається, що вони шкідливі для здоров’я людини та завдають шкоди довкіллю, а нищівний влив цих продуктів на людське здоров’я ми помітимо лише в наступних поколіннях.

Не кращою є ситуація і на фармацевтичному ринку України. Різноманіття ліків сумнівного походження зростає. А широко розрекламовані препарати інколи не проходять усіх етапів державної перевірки та лабораторного аналізу і лише формально затверджуються до розповсюдження відповідними державними комітетами.

Як наслідок, лабораторні дослідження на визначення хімічного складу показують, що такі ліки насправді в кращому випадку не дають бажаного лікувального ефекту, а в гіршому – отруюють організм. Відтак, замість лікувального ефекту такі препарати завдають нової шкоди хворим.

Українські закони регламентують, що ми маємо право знати, що їмо, чим лікуємось, маємо право на захист своїх споживчих прав. На жаль, у реальному житті ці права не реалізуються. Тому і пересічні споживачі, і самі виробники все частіше замислюються над проблемою якості продукції.

Зрозуміло, що у вирішенні цього питання далеко не завжди можуть допомогти бідно обладнані лабораторії місцевих сільгоспринків або районних санепідемстанцій. Адже на такому обладнанні просто неможливо провести високоточні хімічні аналізи та визначення хімічного складу продукції.

Хімічний аналіз допоможе обрати безпечний продукт

То хто ж допоможе нам знайти приховану загрозу в сировині або продукції, хто допоможе в боротьбі за якісне життя? І куди звертатися, якщо необхідно провести хімічний аналіз із визначення хімічного складу або хімічний аналіз на визначення пестицидів, нітратів, лабораторні дослідження на визначення важких металів, хімічні аналізи на вміст ГМО?

Відповідь є: це сучасні лабораторії, з новітнім обладнанням і сучасними методиками лабораторних досліджень. Прикладом такої хімічної лабораторії є лабораторія Науково-сервісної фірми «ОТАВА». У ній проводяться комплексний науковий хімічний аналіз біологічних продуктів, хімічний аналіз товарів, лабораторні дослідження зразків продуктів харчування, генно-модифікованих продуктів (ГМО), медичних засобів та вакцин (зокрема, визначення їх хімічного складу), рослин, культур мікроорганізмів (бактеріальних, дріжджових, грибкових).

Окрім аналітичного дослідження зразків готової продукції та сировини, ОТАВА може залучати широкі наукові ресурси для вирішення задач та проблем, пов’язаних з біотехнологічними процесами на виробництвах, включаючи створення продуцентів і рекомбінантних білків.

Статтю підготовлено співробітниками
Науково-сервісної фірми «ОТАВА»

хімічний аналіз продуктів харчування