Серпень 26, 2014

Із чого виготовлений сироп із шипшини? Перевірити натуральність продукту допоміг якісний хімічний аналіз

В 2014 році до хімічної лабораторії Науково-сервісної фірми «ОТАВА» звернувся замовник із проханням провести хімічний аналіз зразка сиропу із шипшини українського виробництва. Замовника, що звернувся до фахівців хімічної лабораторії, цікавило, чи справді даний продукт містить сироп шипшини, а не його синтетичні замінники. Окрім того, відповідно до технічного завдання, лабораторні дослідження мали показати, чи не містить ця продукція небезпечних «додатків» – таких як консерванти чи отрутохімікати.

Лабораторні дослідження повинні були не лише підтвердити безпеку, але і довести наявність корисних натуральних компонентів

З давніх-давен шипшину використовували в народній медицині для зміцнення імунітету та як лікувальний препарат (зокрема, для лікування хвороб печінки, шлунково-кишкового тракту, гіпертонії). Шипшина багата на вітаміни, зокрема, Р, А, В2, Е, К, а також вітамін С (у плодах шипшини аскорбінової кислоти навіть більше, ніж у лимонах чи смородині). Настоянки, сиропи та відвари з плодів шипшини мають бактерицидний ефект та містять природні антиоксиданти.

Зважаючи на цілющі властивості шипшини, її використовують як для профілактики, так і в ході лікування інфекційних захворювань. Отож, окрім хороших смакових властивостей, споживачі сиропу із шипшини мали б отримати ще й користь для здоров’я.  

Перевірити, чи справді продукція виготовлена із плодів шипшини, а отже, чи містить вона ряд корисних для людини компонентів, фахівці хімічної лабораторії компанії «ОТАВА» вирішили порівнявши хімічний склад зразка досліджуваного продукту із спеціально підготовленим порівняльним зразком, виготовленим з екстракту подрібнених плодів шипшини. Для проведення лабораторного дослідження фахівці подрібнили плоди шипшини й екстрагували їх дистильованою водою. Отриманий екстракт було відфільтровано та додано до нього 20% за вагою цукру.

Після проведення підготовки обох зразків (висушування сиропу, екстрагування метиловим спиртом на ультразвуковій бані та очистки від цукру) зразки дослідили методом газової хроматографії із мас-спектрометричною детекцією. Порівняння отриманих хроматограм наданого для аналізу зразка сиропу та порівняльного зразка, виготовленого в хімічній лабораторії із плодів шипшини, показали, що обидва зразки містили аналогічні компоненти. Таким чином, лабораторне дослідження в незалежній хімічній лабораторії підтвердило натуральне походження зразка сиропу.

Визначення пестицидів підтвердило відсутність у сиропі отрутохімікатів

Ще одним завданням, яке отримали фахівці хімічної лабораторії, була перевірка у ході якісного хімічного аналізу продукту, виготовленого з плодів шипшини на наявність у ньому синтетичних органічних речовин, таких, зокрема, як консерванти та отрутохімікати.

«Хроматограму екстракту досліджуваного зразка було переглянуто на предмет присутності піків речовин, які не присутні на хроматограмі екстракту, зробленого з плодів шипшини. Таких піків на хроматограмі екстракту не виявлено, що свідчить про відсутність помітних кількостей синтетичних органічних речовин (консервантів, отрутохімікатів, тощо) у сиропі українського виробника» – йдеться у звіті науковців.

Якісний хімічний аналіз, проведений в незалежній хімічній лабораторії, – єдиний спосіб дізнатися всю правду про товар

Проведений якісний хімічний аналіз підтвердив не лише натуральне походження дослідного зразка (сиропу із шипшини), але і відсутність у ньому небажаних органічних додатків. Утім, слід зазначити, що на українському ринку, на жаль, далеко не завжди результати аналізів виявляються такими втішними.

Як показують лабораторні дослідження (зокрема, на визначення пестицидів, нітратів, визначення важких металів тощо), нерідко на полиці магазинів потрапляють не лише не корисні, але й небезпечні для здоров’я продукти. Разом із тим про низьку якість продукції іноді не здогадуються не лише її дистриб’ютори чи продавці, але навіть і самі виробники.

Неякісна сировина на виробництві, порушення технології, навмисне фальсифікування продукції та заміна натуральних компонентів штучними або навіть неякісна тара – у кожному із цих випадків може постраждати не лише кінцевий споживач, а й репутація та бізнес виробника, постачальника та магазину чи мережі, що реалізує таку продукцію.

Уберегтися від таких випадків допоможе якісний хімічний аналіз харчових продуктів, проведений у незалежній хімічній лабораторії. Визначення пестицидів, нітратів, лабораторні дослідження на вміст важких металів, дослідження харчової цінності продуктів, відповідність продукції стандартам безпеки – ці та інші дослідження пропонують фахівці Науково-сервісної компанії «ОТАВА».

сироп шиповника анализ