Грудень 18, 2015

Натуральне чи з домішками: науковці «ОТАВИ» провели хімічний аналіз молока для телепередачі на Новому каналі

Журналісти телепередачі «Дешево і сердито» з’ясовують безпечність молока

Нещодавно фахівці Науково-сервісної фірми «ОТАВА» провели дослідження якості молока на замовлення журналістів телепередачі «Дешево і сердито», що виходить на Новому каналі. Журналісти надали для аналізу два зразки молока: звичайне магазинне молоко, на упаковці якого вказано термін зберігання два тижні, а також органічне молоко.

Замовивши хімічні аналізи молока, журналісти хотіли з’ясувати, наскільки безпечним є звичайне магазинне молоко тривалого зберігання, та чи варто переплачувати за продукт, який називають органічним молоком.

Продукцію тривалого зберігання покупці доволі часто звинувачують у ненатуральності. Прийнято вважати, що харчові продукти, такі як молоко, не можуть зберігатися тривалий термін, якщо до них не додати консервантів.

Разом із тим, виробники молока тривалого зберігання таку думку спростовують. Вони стверджують, що термін придатності вдалося збільшити виключно завдяки стерильності – як молока, так і тари, а також завдяки вдосконаленню процесу пакування, завдяки чому продукція після пакування залишається абсолютно стерильною. Таким чином, на сьогодні значно зросла частка молока, термін придатності якого з кількох днів зріс до кількох тижнів та навіть кількох місяців.

Які домішки містять молоко тривалого зберігання та органічне молоко?

Чи дійсно молоко тривалого зберігання не містить жодних домішок? І чи варто тоді переплачувати за органічне молоко? Відповідь на це запитання намагалися знайти журналісти телепередачі «Дешево і сердито», що виходить на Новому каналі.

Для проведення дослідження автори передачі звернулися до фахівців Науково-сервісної фірми «ОТАВА», що надає послугу «Експрес-аналіз молока». Ця послуга розрахована як на підприємців, так і на кінцевих споживачів, які хочуть перевірити, наскільки якісним та безпечним є молоко, яке вони споживають. Послуга передбачає:

  • визначення кислотності (такий аналіз молока покаже, чи містить продукт аміак або соду);
  • хімічний аналіз молока для виявлення дезінфікуючих речовин, таких як перекис водню;
  • визначення електропровідності молока (щоб переконатися, що корова не хворіла на мастит, чи не розведене молоко водою та чи не насичене солями);
  • лабораторне дослідження молока на визначення вмісту антибіотиків.

Результати проведених хімічних аналізів молока показали, що зразок органічного молока не містить жодних домішок. Натомість, у молоці тривалого зберігання у ході лабораторних досліджень виявили антибіотики. “Антибіотики, найбільш імовірно, виробник використав для консервації молока, щоб досягти неприродно довготривалого терміну зберігання продукту свіжим – 14 днів”, – вважають фахівці лабораторії.