Жовтень 18, 2016

Науковці ОТАВИ розробили розчин для ферментативного очищення електродів від білкових забруднень

Співробітникам лабораторій відомо, що коректна робота вимірювальних приладів напряму залежить від стану електродів. З часом електроди змінюють свої робочі характеристики. Це пов’язано з природним забрудненням їх мембран вмістом вимірюваних розчинів. У результаті цього змінюється мембранний потенціал електродів, що призводить до невірних результатів вимірювань.

Зокрема, негативно впливають на роботу вимірювальних приладів сполуки білкового походження. Це зумовлено особливостями їх будови, оскільки білки являють собою макромолекули зі стабільною просторовою структурою, які закупорюють пори мембрани, обмежуючи тим самим іонний обмін.

Як ефективно очистити електрод від забруднювачів білкового походження?

Якщо вимірювання проводили у протеїнвмісній рідині, електрод близько 1 години слід вимочувати в розчині, що містить відповідні ферменти для розчинення білкових частинок. Саме з цією метою спеціалістами Науково-сервісної фірми «ОТАВА» у співпраці з науковцями Інституту молекулярної біології і генетики НАН України було розроблено розчин для ферментативного очищення електродів від білкових забруднень OFR-1, що дає змогу ефективно очищати електроди від забруднювачів білкового походження. Цей розчин є стабільним, простим у використанні, не змінює складу матеріалу чутливого елемента.