Лютий 24, 2015

ОТАВА проводить хімічний аналіз на визначення сквалену в амарантовій, пальмовій, оливковій та інших рослинних оліях

Сквален – це вуглеводень тритерпенового ряду природного походження. Належить до групи каротиноїдів. Він є основним складником ліпідного покриття на поверхні шкіри, що утворюється сальними залозами.

Завдяки сквалену ліпідне покриття виконує функцію збереження цілісності рогового шару, а також рівня еластичності, вологості й м’якості шкіри. Водно-ліпідна мантія надає шкірі водовідштовхувальних властивостей, регулює випаровування води, перешкоджає проникненню в шкіру мікроорганізмів, токсинів, алергенів і має антигрибкову й антибактеріальну дію. Сквален відповідає за вологість і захист шкіри, його брак є однією з причин її старіння.

Лабораторні дослідження підтверджують цінність сквалену для збереження краси та молодості шкіри

Для підтвердження важливості сквалену в перелічених процесах група італійських учених з дерматологічного інституту Ордена Непорочної Діви Марії (Istituto Dermopatico dell’Immacolata, IDI), що в Римі, провела серію лабораторних досліджень. Інформацію про роль сквалену в складі шкірного сала було опубліковано в наукових журналах та узагальнено в дисертації Кьяри Де Люка «Сквален як акцептор прооксидантних впливів на шкіру людини».

Окрім того, було встановлено, що сквален не лише виробляється в організмі людини, а й засвоюється з їжею. Причому, потрапляючи в організм, сквален активізує відновлювальні процеси, що сприяє загоєнню виразок і будь-яких інших пошкоджень тканин внутрішніх органів.

У продуктах харчування сквален уперше був виявлений у печінці акули. Крім того, лабораторні дослідження підтверджують, що він зустрічається в оліях із зародків пшениці і рисових висівок, у пальмовій та амарантовій олії.

Олія амаранту містить, наприклад, до 8 % сквалену. У деяких кількостях сквален міститься також і в оливковій олії (0,2-0,8 %), але виключно в дуже дорогих сортах, отриманих методом холодного пресування.

Визначення хімічного складу покаже, наскільки цінною є олія

Таким чином, визначальним складником харчової цінності багатьох рослинних олій та інших продуктів є саме кількісний вміст у них сквалену. Але встановити вміст сквалену є досить складним завданням, оскільки більшість українських лабораторій не проводять хімічних аналізів на визначення речовин подібного типу.

Провести лабораторні дослідження для визначення хімічного складу, зокрема, хімічний аналіз на визначення якісного і кількісного вмісту сквалену в рослинних оліях та інших природних продуктах можна в аналітичній лабораторії Науково-сервісної фірми «ОТАВА».

Компанія пропонує проведення хімічних аналізів на визначення сквалену як споживачам, так і виробникам скваленвмісної продукції. За результатами хімічних аналізів та лабораторних досліджень надається науковий висновок про вміст сквалену в досліджуваному зразку.

Отримати консультації з питань визначення хімічного складу, зокрема, якісного і кількісного вмісту сквалену в рослинних оліях та інших природних продуктах можна за тел. (096) 718 22 78, (066) 289 11 78, (044) 221 72 30 або надіславши запит на електронну адресу компанії «ОТАВА» lab@otava.ua.

 Оксана Шевченко,
науковий співробітник
Науково-сервісної фірми «ОТАВА»

аналіз олії сквален