Жовтень 18, 2018

Розробка рецептури нового товару, вдосконалення рецептури товару, який уже випускається, допоможе поліпшити бізнес

Стартап – нове слово, яке зараз часто чують глядачі з екранів телевізорів. Буквально з англійської мови «startup» можна перекласти як «на старт» і «вгору». Розумні люди шукають, куди вкласти гроші та як на них заробити. Азійські товари вже втратили свою привабливість. Українській покупець бажає купувати вітчизняні вироби, бо ще пам’ятає, що у ГОСТах і ТУ зазначені жорсткі вимоги до якості.

Розробка й удосконалення рецептури товарів господарського призначення  

Американська компанія «Проктер энд Гэмбл» виробляє товари побутової хімії якісні, але дуже дорогі. Крем-мило «Dove» від «Юнилевер Дойчланд Продакшионс» (Німеччина) не висушує шкіру, але не кожна господиня має змогу його купити. У перелік товарів народного вжитку входить ще багато виробів. Це косметичні й лакофарбові вироби, хімічні засоби для агрохімії, будівельні матеріали. В українського виробника є вибір, до чого прикласти своє вміння, який продукт випускати.   

Мета кожного бізнесмена – виготовляти недорогі товари з вітчизняної сировини, щоб вони змогли конкурувати з відомими брендами.

У підприємців, які бажають почати випускати товари побутового вжитку, є декілька варіантів:

  • Узяти зразок продукції (чужої, дорогої, імпортної), віднести в лабораторію компанії «ОТАВА», щоб фахівці проаналізували його хімічний склад і розробили аналог.
  • Знайти старовинні рецепти та звернутися до спеціалістів з проханням удосконалити рецептуру товару.
  • Розробити рецептуру нового товару.        

По всіх трьох напрямках розвитку виробництва може допомогти Науково-сервісна фірма «ОТАВА».

Лабораторія компанії оснащена новітнім обладнанням. У своїй роботі фахівці використовують сучасні методи аналізу:

  • Атомно-емісійна спектроскопія з індуктивно-зв’язаною плазмою. Цей метод є дуже популярним. Він простий і точний. Визначаючи довжину хвилі, яку випускає елемент, можна провести якісний аналіз (ідентифікувати його), а за інтенсивністю випускання хвилі певної довжини – провести кількісний аналіз.
  • Газова хроматографія об’єднує всі хроматографічні методи аналізу, в яких газ – рухома фаза.
  • Інфрачервона спектроскопія з Фур’є-перетворенням є вдосконаленою ІК-спектроскопією. Вона має вирішальні переваги: скорочується час запису і покращується якість спектрів, збільшується чутливість аналізу.

Наприклад, для визначення складу пігменту співробітники лабораторії ОТАВИ застосували метод рентгенофлуоресцентного аналізу з використанням рентгенофлуоресцентного спектрометра «ElvaX II». За результатами дослідження було встановлено, що до складу зразка входило 14 елементів, і визначено їх кількість. Основними речовинами були титан, алюміній і кремній. Отже, тепер замовник може відтворити хімічний склад пігменту й почати власне виробництво барвника.

Хроматографічні (спектрометричні) методи аналізу допоможуть визначити основні складники зразка. Надалі потрібно буде виготовити цей продукт або провести синтез нової речовини. Навіть якщо в науковій літературі вже описано схему проведення хімічної реакції, то необхідно її перевірити – відтворити. Не треба ще забувати і про таке поняття, як «ноу-хау». Кожен виробник зберігає «маленький секрет», без якого зовсім не піде реакція. Може статися, що при змішуванні інгредієнтів суміш втратить колір або щось інше. На цій стадії виготовлення продукції виробникам знадобляться фахові знання співробітників лабораторії «ОТАВА».   

На прохання клієнта спеціалісти проведуть маркетингове дослідження товару, визначать наявність сировини, дізнаються її ціну, встановлять розрахункову собівартість продукції, яку планується випускати. Також будуть виготовлені зразки продукції, які вже можна буде протестувати на виробництві. У разі повної відповідності технічних характеристик нової продукції очікуваним показникам замовнику буде передано хімічну рецептуру товару.     

Щоб науковці ОТАВИ змогли розробити рецептуру нового товару, їм потрібно знати призначення продукту, сферу його використання та інші технічні характеристики. Потім фахівцями буде проведено аналіз вітчизняної і закордонної літератури, розроблено основну стратегію експерименту й виконано попереднє дослідження. Тільки після повної впевненості в можливості виконання замовлення складається кошторис. Після закінчення експерименту замовнику надається звіт про проведені дослідження.   

Розробка хімічного складу товару для промислового виробництва

Якщо зупинилися заводи, які виготовляли сировину, виникає потреба закупити матеріали із-за кордону. Але виникає така проблема:

  • імпортні товари не тестуються за показниками, зазначеними у вітчизняних технічних умовах;
  • вміст основної діючої речовини найчастіше є меншим, ніж потрібно.

У такому випадку потрібно зробити хімічний аналіз імпортної сировини та в разі необхідності виконати удосконалення рецептури товару, скоригувати схему чи технологію виробництва продукції.

Наведемо приклад ще однієї ситуації, коли необхідні спеціальні знання. Підприємець вирішив почати виробництво нового товару, а в рецептурі значиться метанол. Використання отруйних речовин потребує одержання дозволу згідно з Постановою КМУ. Виробник ставить запитання, а чи можна метанол замінити на ізопропіловий спирт і як це вплине на продукцію, що виготовляється?

На початку або в процесі виробництва можуть виникати різні проблеми, вирішення яких потребує фахових знань, досвіду й спеціального обладнання. У таких випадках звертайтесь до компанії «ОТАВА». Науковці проведуть розробку хімічного складу нових продуктів, удосконалять застарілу рецептуру товару, нададуть рекомендації щодо поліпшення якості продукції.