Квітень 12, 2019

Як хімічний аналіз кави допоміг встановити причину безсоння

Журналісти видання «Сегодня» зробили свій внесок у перевірку якості кави. В одному з підземних переходів Києва вони придбали каву, яка продавалася за значно нижчою ціною, ніж у магазині. Щоб порівняти якість, вони придбали каву тієї ж марки в супермаркеті. Куплений товар відправили на експертизу в лабораторію.

Чи правда, що каву в зернах не можна підробити?

Побутує думка, що кава в зернах – справжня, а найбільше підробляють розчинну й мелену. Наприклад, беруть обсмажений ячмінь, цикорій та небагато справжніх зерен – виходить дешевий сурогат, який можна продавати за завищеною ціною. І це ще хоча б їстівна суміш! Набагато гірше, коли для надання смаку й запаху використовують хімічні речовини. Підробка кавових зерен зустрічається рідко. Але цей вид шахрайства приносить хороший навар. «Спритні» виробники змішують борошно з крохмалем, додають барвники й ароматизатори, для створення форми зерна тісто пропускають через спеціальну машинку.  

Інформація про підробки кави вже відома користувачам. Але ж яке було здивування у журналістів, коли виявилося, що в пакеті з переходу все ж таки були справжні зерна кави. Правда, дешевшу робусту «трішечки чесний» продавець видавав за дорогу арабіку. А ось смак цього напою був огидним, адже волога підземка ніяк не підходить для зберігання такого продукту.

Якщо підробка «кустарна» – тоді можна визначити якість кави в домашніх умовах. Синтетичні замінники запаху бувають набагато сильніші, ніж натуральні. Підсилювачі смаку вводять в оману покупця. Достовірно визначити якість кави можна тільки шляхом проведення хімічного аналізу.

Не спати 3 дні, випивши одну чашку кави, – це нормально? Причина безсоння стала відома після хімічного аналізу

До співробітників лабораторії компанії «ОТАВА» звернувся замовник із проханням проаналізувати напій, від якого він не може нормально спати вже три доби. У молодого чоловіка виникла підозра, що у каву були добавлені психостимулятори або якісь лікарські препарати. Деякі виробники, щоб замаскувати фальсифікат, виготовлений із рослинних продуктів, додають у нього таблетки кофеїну. Для порівняльного аналізу фахівці лабораторії виготовили каву з натуральних зерен. Дослідження проводили методами газової та рідинної хроматографії із мас-спектрометричним детектуванням.

За результатами хімічного аналізу кави було встановлено, що досліджуваний напій виготовлений із натуральної кави. Але вміст кофеїну в наданому на аналіз зразку склав 370 мг у розрахунку на порцію 200 мл. Така кількість кофеїну на межі максимально безпечної дози для дорослої людини (400 мг). Причину порушення сну було встановлено – це надмірна доза кофеїну в каві.

Дуже добре, що замовник звернувся до фахівців і дізнався, що має чутливість до дії кофеїнових стимуляторів. Своєчасна відмова від кави дасть йому змогу зберегти здоров’я.