Звіт про хімічний аналіз зразків кукурудзи

Для проведення наукового дослідження в лабораторію було доставлено два зразки зернової культури. Їм було призначено внутрішній номер ХХХХ/1, відповідно зразку кукурудзи без маркування – номер ХХХХ/2. Фото одержаних зразків наведено в Додатку (Рис. 1).

Метою наукового дослідження була перевірка присутності гліфосату в зразках із застосуванням хроматографічного методу.

Пробопідготовку було проведено наступним чином: відібрані точкові проби одержаних зразків було подрібнено до порошкоподібного стану. Кожну з наважок подрібнених зразків № ХХХХ/1 та № ХХХХ/2 масою Х,ХХХ г та Х,ХХХ г було оброблено десятьма мілілітрами водного розчину суміші розчинників 1 під дією ультразвуку. Після цього порції водних фаз було центрифуговано з метою відділення нерозчинних компонентів. Одержані водні супернатанти зразків, а також бланк-пробу, котра містила екстрагент, було досліджено методом РХ-МС-МС в режимі негативної електроспрей-іонізації (ESI-).

З метою правильної інтерпретації даних хроматографічного дослідження було додатково підготовлено та досліджено екстракт зразка № ХХХХ/1, в який попередньо було внесено гліфосат.

Пробу з привнесеним гліфосатом готували наступним чином: у наважку подрібненого зразка № ХХХХ/1 масою Х,ХХ г було внесено ХХ мкл розчину, що містив Х,Х мкг гліфосату. Пробу було ретельно перемішано та залишено на годину з метою адсорбції гліфосату. Подальшу пробопідготовку проби з введеним гліфосатом було проведено за алгоритмом, описаним вище. Водний супернатант проби з введеним гліфосатом було досліджено методом РХ-МС-МС в режимі негативної електроспрей-іонізації (ESI-)…

Ознайомитися з повним текстом звіту